Novice

13.05.2010

Margerita Žorž

Sporočamo vam žalostno vest, da je v Kairu 8. marca 2010 umrla Margerita Žorž - Moreta poročena Hoda.

Margerita je bila rojena leta 1921 na Gradišču v družini s petimi otroki. Obe hčerki sta odšli z mamo Gizelo Žorž rojeno Skomina v Egipt. Trije fantje so ostali pri sorodnikih na Gradišču, saj jim odhoda ni dovoljevala fašistična oblast. Margerita je bila ob odhodu stara devet let. Svoje rojstne vasi ni nikdar več videla pa tudi pozabila ne.

Sonji Gabrijelčič, raziskovalki aleksandrink na Gradišču nad Prvačino, se ji je po dolgem iskanju uspelo povezati z edinim še živečim Margeritinim bratom Andrejem, ki živi v Kanadi. Brata sta se slišala po telefonu 17. maja 2009. Ko je Sonja vprašala Andreja, kdaj je zadnjič govoril s svojo sestro, je odgovoril, da je bilo to prvič v življenju.

Ko se je režiser Metod Pevec v letu 2009 odpravil v Egipt, posneti še zadnje aleksandrinke in pričevalce časov, ki so že davno minili, je Sonja pripravila za Margerito fotografije sorodnikov iz Gradišča nad Prvačino. Bila jih je zelo vesela. Prav tako so jih z zanimanjem opazovali njeni otroci in vnuki, saj so na slikah videli vas, o kateri je Margerita vse življenje govorila.

To je zgodba zadnje aleksandrinke iz Gradišča nad Prvačino.


< nazaj