Novice

14.10.2011

Aleksandrinke v Sredipulju

Arrivi/Partenze

Na železniški postaji v Sredipulju (Redipuglia) se bo odprla razstava z naslovom »Partenze/arrivi. Immagini dell'emigrazione della provincia di Gorizia« (Prihodi/odhodi. Podobe migracij v goriški pokrajini) v petek, 14. oktobra 2011, 18. uri. Razstavo je pripravila organizacija AMMER (Archivio Multimediale della memoria dell' emigrazione reggionale.) v sodelovanju z Pokrajino Gorica in drugimi organizacijami.

Razstava prikazuje fotografije in življenjske zgodbe izseljencev iz goriške pokrajine ter je razdeljena na tri časovna obdobja, ki jih razmejujeta obe svetovni vojni. Prvi sklop razstave zadeva množično izseljevanje na drugo stran oceana v zadnjih desetletjih 19. stoletja in začasno izseljevanje v druge evropske države, drugi sklop obravnava izseljevanje med obema vojnama, tretji sklop pa je posvečen množičnemu izseljevanju v tujino po drugi svetovni vojni zaradi iskanja zaposlitve.

Del razstave z nekaterimi pričevanji na video posnetkih prikazuje življenjske zgodbe aleksandrink, ki so službovale pri bogatih družinah večinoma v Aleksandriji, in izseljevanje v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja. Šlo je v glavnem za antifasisticne begunce in izseljence, ki so se odlocili za kolonialno izkusnjo.

Društvo je sodelovalo pri pripravi materialov za na razstavo, kjer se bodo predstavile tri zgodbe in fotografije aleksandrink.
Razstava bo odprta od 15. do 13. novembra 2011 in bo na ogled od ponedeljka do petka od 10. do 14. ure, v soboto in nedeljo ter od 1. do 4. novembra od 10. do 18. ure.

Na spletni strani www.ammer-fvg.org je na ogled del omenjene razstave.

Vabilo Arrivi/partenze. pdf


Na železniški postaji v Gorici (Italija) bo postavljena vzporedna razstava s podobno tematiko "In Viaggo" (Potovanje). Predstavljena bo migracija iz Regije Friuli Venezia Giulia, iz Istre, Reke in Dalmacije. Odprla se bo 8. oktobra 2011 ob 11.30. Razstava bo na ogled od 10. oktobra do 13. novembra 2011 od ponedeljka do petka od 10. do 14. ure.

Vljudno vabljeni!< nazaj