Novice

24.05.2016

Aleksandrinke-DOM IN SVET, razstava Pavlova hiša-Pavelhaus

Aleksandrinke -Dom in svet (Alexandrinerinnen-Heimat und Ferne)

Pod tem tematskim naslovom smo 20. 5. 2016 ob 18.30 odprli razstavo v uglednem kulturnem središču avstrijskih Slovencev v Laafeldu na avstrijski Štajerski v Pavlovi hiši.
Za pripravo razstave so združili moči: Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, Goriški muzej, Društvo žena Prvačina in Pavlova hiša.
Poleg panojev v štirih jezikih, ki prikazujejo usodo primorskih izseljenk v Egiptu, so na ogled tudi različni osebni predmeti, obleke aleksandrink, posode in nakit, ki jih hranijo njihovi potomci.
O razstavi je občuteno spregovorila avtorica, mag. Inga Brezigar in Rok Bavčar, kustos Goriškega muzeja.
Društvo žena Prvačina je pod vodstvom Vesne Humar pripravilo izjemen nastop s prikazom odhoda deklet in žena v Aleksandrijo in njihovo vrnitev.
V zgornjem nadstropju Pavlove hiše razstavo dopolnjujejo fotografije današnjega Egipta avtorja Davida Kranzenbildena, ki je ob kolegici Susanne Weitlaner tudi vodil prireditev. Za glasbeni del večera so poskrbeli člani glasbene skupine Kitare za dušo s slovensko pesmijo. Kot spremljajoča prireditev je tudi predstavitev filma o aleksandrinkah Metoda Pevca in filma Heinza Trenczaka "Quin For A Day" posvečen Djavidan Hanum, avstrijsko madžarski pisateljici, slikarki in pianistki, ki je bila poročena s kedivom Egipta in je leta 1930 napisala knjigo "Harem".
Prireditve se je udeležil tudi Sergij Pelhan, predsednik Slovenske izseljenske matice, predsednik KS Prvačina in predsednik TD Prvačina.

Razstava bo odprta do septembra. Ob tej priložnosti je izšel tudi zelo lep štirijezičen katalog, v slovenščini, nemščini, italijanščini in angleščini." Ne pozabimo, da je revščina oblika vojne", je ob odprtju razstave poudaril David Kranzenbilden.


< nazaj